Wat is adware en hoe komt het in mijn computer ?


Wat is adwareReclame in de browser is erg vervelend, maargoed dit is bekend zou je zeggen. Toch zien we in deze tijd steeds meer adware worden verspreid door software. Adware is een verzamelnaam voor allerlei reclame in voornamelijk de browser, je kunt onderscheid maken tussen een vervelende popup, een werkbalk (toolbar) in uw browser of inline reclame die zich plaatst in de website. Internet gebruikers worden hedendaags bestookt met allerlei vormen van reclame omdat het geld oplevert. Hier is op zich niets mis mee zolang het niet opdwongen wordt aan de gebruiker. Met opdringen bedoelen we de zogeheten wrappers of gebundelde adware met software die u heeft gedownload van het internet.

Bij een wrapper wordt er tijdens het installatie proces een optie geactiveerd om een toolbar of ander adware programma te installeren om door te gaan. Als je goed leest is het mogelijk om deze optie niet aan te vinken, maar de software ontwikkelaars hopen dat u niet goed leest en daarmee uiteindelijk (zonder het te weten) akkoord gaat met de installatie van adware. Het advies is daarom ook om goed de voorwaarden te lezen en vooral niet de standaard installatie te volgen maar ook eens op de knop custom of geavanceerd te klikken voor u doorgaat. U zal verbaast staan over wat er allemaal tijdens het installatie proces wordt geïnstalleerd op uw computer.
Adware wordt ook door cybercriminelen verspreid. Dit is niet de adware die we zojuist gelezen hebben die binnendringt met wrappers, maar adware die verspreid wordt door de internet gebruiker om de tuin te leiden met nep versie van de Adobe Flash Player of Adobe Acrobat PDF Reader. Cybercriminelen plaatsen een stukje code in bijvoorbeeld een gehackte website die een popup opent om de ‘nieuwste’ versie van de Adobe Flash Player te downloaden. Als u akkoord gaat met de installatie van deze overduidelijke neppen update wordt u computer ge├»nfecteerd met adware of erger een virus. We noemen deze vorm van criminaliteit, social engineering.

U kunt zich wapenen tegen deze vorm van cybercriminaliteit met software genaamd MalwareBytes Anti-Malware. Dit is niet het zoveelste stuk software die niets oplost maar echt werkende software die adware daadwerkelijk stopt en virussen voorkomt. Om MalwareBytes te quoten “Because your Antivirus is not enough” wij zijn het volkomen eens met deze quote omdat virusscanners vaak achter de feiten aanlopen en zich richten op filesystem niveau en niet op adware. Op deze manier hebben cybercriminelen en malafide adware verspreiders vrij spel en eindigen een hele hoop internet gebruikers dagelijks met een hoop reclame op hen computer waar ze niet om hebben gevraagd.

U kunt MalwareBytes Anti-Malware 30 dagen proberen daarna kost een licentie voor MalwareBytes Anti-Malware PRO 22,95 euro voor 1 PC voor een levenslang licentie, geen maandelijkse of jaarlijkse verlenging.

Auteur

Heeft u een vraag?