Ongewenste reclame pop-up(s) verwijderen uit de browser


Er zijn vele soorten ongewenste reclame die zich kunnen voordoen in de meest gangbare web-browsers Google Chrome, Firefox of Internet Explorer. Denk hierbij aan pop-ups, overlays dit zijn grote reclame blokken die een groot deel van de web pagina overdekken en vervelende doorverwijzingen.

De meeste advertenties in de web-browser zijn toe te wijden aan legitieme advertentie netwerken. Echter er is ook reclame die wordt veroorzaakt door adware, beter bekend als malware. De reclame veroorzaakt door adware is vaak erg opdringerig. In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe U ongewenste reclame kunt verwijderen uit de web-browser. Alle tips om reclame te verwijderen uit de web-browser zijn volledig gratis.

Ongewenste reclame verwijderen

Browser cache legen

Website plaatsen advertenties in de browser middels o.a. javascript code. Deze script worden vaak lokaal geplaatst op de PC. Het is daarom raadzaam om te beginnen met het legen van de browser cache bestanden.

Browser cache legen – Google Chrome

Open de Google Chrome browser, klik op de drie horizontale puntjes in de rechter bovenhoek om het Chrome menu te openen. Uit het Chrome menu selecteer Meer hulpprogramma’s en daarna browsegegevens wissen. Klik door op Gegevens wissen. De Google Chrome browser cache is nu gewist.

browsegegevens wissen google chrome

Browser cache legen – Firefox

Open de Firefox browser, klik op de drie horizontale lijntjes in de rechter bovenhoek om het Firefox menu te openen. Uit het Firefox menu selecteer Opties en daarna op Privacy & Beveiliging. Klik door op Gegevens wissen. De Firefox browser cache is nu gewist.

firefox browser cache wissen

Browser cache legen – Internet Explorer

Open de Internet Explorer browser, klik op het tandwiel icoon in de rechter bovenhoek om het Internet Explorer menu te openen. Uit het Internet Explorer menu selecteer Internet Opties en daarna onder tab blad Algemeen bij Browsegeschiedenis op Verwijderen en bevestig met OK. De Internet Explorer browser cache is nu gewist.

browser cache verwijderen internet-explorer

Browser cache legen – Microsoft Edge

Open de Edge browser, klik op drie puntjes in de rechter bovenhoek om het Edge menu te openen. Uit het Edge menu selecteer Instellingen en daarna onder Browsegegevens wissen selecteer Kies wat U wilt wissen. Bevestig met door te klikken op Wissen. Herstart Microsoft Edge.

browser cache wissen microsoft edge

Browser extensies

Ongewenste reclame in de web-browser wordt in een aantal gevallen veroorzaakt door een browser extensie. De meeste browser extensies zijn gratis, extensie ontwikkelaars verdienen daarom geen geld door een nieuwe gebruiker. Een reden om toch geld te verdienen is doormiddel van de browser extensie advertenties weer te geven in de web-browser. We zien dit gedrag meestal bij browser extensies die geïnstalleerd zijn door adware.

Het is aan te raden om te controleren of er in uw web-browser een browser extensie is geïnstalleerd die U niet kent of niet nodig hebt. Niet alleen verdwijnen dan de advertenties maar ook de browser wordt een stuk sneller. Ongewenste browser extensies kunnen de web-browser aanzienlijk vertragen.

Browser extensie verwijderen – Google Chrome

Open de Google Chrome browser, klik op de drie horizontale puntjes in de rechter bovenhoek om het Chrome menu te openen. Uit het Chrome menu selecteer Meer hulpprogramma’s en klik daarna door op Extensies. Er opent zich nu een venster met de geïnstalleerde en actieve browser extensie(s) in Google Chrome. Controleer de extensie(s) en klik op verwijderen om de extensie definitief te verwijderen. Herstart de Chrome web-browser.

browser extensie wissen google chrome

Browser extensie verwijderen – Firefox

Open de Firefox browser, klik op de drie horizontale lijntjes in de rechter bovenhoek om het Firefox menu te openen. Uit het Firefox menu selecteer Add-ons en klik daarna door op Extensies. Er opent zich nu een venster met de geïnstalleerde en actieve browser extensie(s) in Firefox. Controleer de extensie(s) en klik op verwijderen om de extensie definitief te verwijderen. Herstart de Firefox web-browser.

firefox browser add-on extensie verwijderen

Browser extensie (Browser Helper Object, BHO) verwijderen – Internet Explorer

Open de Internet Explorer browser, klik op het tandwiel icoon in de rechter bovenhoek om het Internet Explorer menu te openen. Uit het Internet Explorer menu selecteer Invoegtoepassingen beheren, daarna links onderin selecteer bij Filteren op: Alle invoegtoepassingen. Controleer de extensie(s) selecteer de extensie en klik op de Uitschakelen knop. Herstart de Internet Explorer web-browser.

invoegtoepassingen beheren internet explorer

Browser extensie verwijderen – Microsoft Edge

Open de Edge browser, klik op drie puntjes in de rechter bovenhoek om het Edge menu te openen. Uit het Edge menu selecteer Extensies en daarna op de browser extensie die U wilt verwijderen. Bevestig met door te klikken op Verwijderen. Herstart Microsoft Edge.

browser extensie verwijderen microsoft edge browser

Ongewenste reclame pop-up(s) verwijderen met Malwarebytes AdwCleaner

Adwcleaner is het programma om adware en malware te detecteren op uw PC die verantwoordelijk zijn voor reclame popups en doorverwijzingen in de web-browser. Adwcleaner is gratis software en verwijderd de meest bekende vormen van adware uit uw computer.

Download Adwcleaner (opent in een nieuw venster)

Open Adwcleaner die U zojuist heeft gedownload. Nog voordat U doorklikt op de Nu Scannen knop, dient U nog een optie te activeren. Klik door op Instellingen links uit het Adwcleaner menu.

adwcleaner nederlands

Onder Basisreparatie handleiding activeer de volgende opties, Firewall resetten, IE beleidsregels resetten, Chrome beleidsregels resetten (als U chrome gebruikt als web-browser), Proxy resetten en Hosts-bestanden resetten. Zie onderstaand voorbeeld van de opties die U dient te activeren in Adwcleaner.

adwcleaner opties activeren

Klik nu op Dashboard in het linker menu en start de malware-scan middels de Nu Scannen knop. Even wachten tot Adwcleaner klaar is het met de adware en malware-scan.

adwcleaner bedreigingen gevonden

Indien er bedreigingen zijn gedetecteerd klikt U door op Reiniging en Reparaties. Bevestig met Maken en Opnieuw opstarten.

adwcleaner herstarten

Windows gaat nu herstarten en de gevonden bedreigingen door Adwcleaner verwijderen uit uw PC. Na de herstart kunt U controleren of U nog last heeft van adware en malware in uw PC en internet web-browser.

adwcleaner basis reparaties uitvoeren

Heeft U na deze acties nog last van ongewenste reclame pop-ups, doorverwijzingen of andere vervelende reclame in de browser?
Laat het ons weten we helpen U graag verder!
Auteur

Heeft u een vraag?